Terugkijken en vooruitzien. De laatste bijeenkomst van het Genootschap voor Liturgiestudie

Gepubliceerd door Patrick op

Donderdag 10 oktober 2024

van 10.00 – 14.30 uur

Ariënsinstituut, Keistraat 9 te Utrecht

In de aanloop naar de samensmelting van het Genootschap voor Liturgiestudie in Nederland en de Liturgische Kring tot een nieuwe Vereniging voor Liturgiestudie is het waardevol om zich te verdiepen in de ontwikkelingsgeschiedenis van beide liturgische gremia. 

Beide gezelschappen zijn nauw verbonden geweest met de Liturgische Beweging, die zowel in de rooms-katholieke kerk als in de protestantse kerken een herbronning en vernieuwing van de eredienst heeft teweeggebracht. Dit gebeurde in de vorige eeuw langs verschillende wegen. Vooreerst gaan we na hoe de Liturgische Kring (ontstaan in 1922) haar weg vond in het krachtenveld van kerk, theologie en cultuur. Welke belangrijke knooppunten zijn er op deze weg aan te wijzen? Dezelfde vraag geldt voor het iets jongere Genootschap (ontstaan in 1952). Hoe heeft dit gezelschap zich ontwikkeld in een sterk veranderende kerk en samenleving? Welke accenten heeft het proberen te leggen?

De voorbije twee decennia trokken het Genootschap en de Kring steeds meer met elkaar op en vond er een steeds nauwere onderlinge samenwerking plaats, hetgeen eind dit jaar zal uitmonden in de gezamenlijke oprichting van een nieuwe Vereniging voor Liturgiestudie. Op weg daarnaar toe zullen we tijdens deze bijeenkomst ook een laatste stap zetten door onze goedkeuring te geven aan de statuten én aan onze gezamenlijke toetreding tot deze nieuwe vereniging. 

Omdat het om de allerlaatste eigen bijeenkomst gaat én omdat er zeer belangrijke beslissingen worden genomen, is het wenselijk dat zoveel mogelijk leden deelnemen aan deze najaarsbijeenkomst. Mocht je verhinderd zijn, dan vernemen wij graag per mail of je akkoord gaat met de statuten en het concept-huishoudelijk reglement van de nieuwe Vereniging voor Liturgiestudie. Uiterlijk een week voor de vergadering ontvangt iedereen beide documenten. We sluiten ook graag af met een gezamenlijke broodjeslunch. Deze wordt voorzien, maar aanmelden is dus zeker aangewezen!

Het programma is als volgt:

10.00 u            Inloop, koffie/thee.

10.30 u            Inleiding 1. De geschiedenis van de Liturgische Kring in vogelvlucht, inleiding door drs. Mieke Breij, lid van de Liturgische Kring en auteur van het boek De kerk is wat zij viert (Utrecht 2022)

11.05 u            pauze

11.25 u            Inleiding 2. Het Genootschap voor Liturgiestudie en de relatie tot de beleidsorganen van de R.K. Kerk in Nederland, door drs. Evert de Jong, jarenlang bestuurslid van ons genootschap en secretaris van de Nationale Raad voor Liturgie (1969-2002)

12.00 u            Onderlinge gedachtewisseling 

12.30 u            Goedkeuring van de statuten en concept-huishoudelijk reglement van de nieuwe Vereniging voor Liturgiestudie en besluit tot gezamenlijke toetreding

13.00 u            Afsluiting en gezamenlijke lunch

Graag opgave van deelname aan deze bijeenkomst door voor 4 oktober a.s. een bericht te sturen aan de secretaris van het Genootschap (secretaris@liturgiestudie.nl).