Liturgisch congres 2024 in teken van jubeljaar

Gepubliceerd door Patrick op

Op kerstavond 24 december 2024 zal paus Franciscus de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek plechtig openen. Dit sterke ritueel markeert het begin van het Jubeljaar 2025 en zal zich herhalen in de andere drie pauselijke basilieken. Jubeljaren hebben al sinds hun instelling in 1300 een belangrijke betekenis voor de Kerk. Ze bieden gelovigen de kans om te putten uit de geestelijke schatten van de Kerk en om als ‘pelgrims van hoop’ de toekomst tegemoet te gaan.

Tijdens dit 69ste Liturgisch congres willen we de dynamiek van het Jubeljaar verdiepen, zowel vanuit een Bijbelse als een theologische invalshoek. Verzoening tussen mensen onderling en tussen de mens en God staan centraal. Bijzondere aandacht gaat ook uit naar de waarde en de betekenis van bedevaartsoorden en heilige plaatsen in het leven van een christen. In 2025 zullen immers duizenden pelgrims naar Rome trekken om er te bidden bij de graven van de apostelen (ad limina).

Het aspect van het pelgrimeren wordt verder uitgediept vanuit de liturgie. We bestuderen de cyclus van het liturgisch jaar als één grote pelgrimstocht en staan stil bij de verschillende processies in de liturgie van doopsel en eucharistie: zij maken duidelijk dat we als Kerk op pelgrimstocht zijn in deze wereld. Tot slot (her)ontdekken we de betekenis van devotionele processies en werpen we een actuele blik op de statieliturgie. Er is ook expliciet aandacht voor de pastorale kansen die een jubeljaar in zich draagt.

Voor meer informatie en aanmelding